Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid, het helpt onze botten en het immuunsysteem gezond te houden. Ook helpt het om de kans op chronische ziekten te verminderen. Echter, het is zorgwekkend dat in Nederland veel mensen een vitamine D-tekort hebben. In deze blogpost zal ik bespreken wanneer er sprake is van een vitamine D-tekort volgens de Nederlandse richtlijnen, hoeveel vitamine D we dagelijks nodig hebben, en wat de gevolgen zijn van een deficiëntie.
Wanneer spreken we van een vitamine D tekort?
Volgens de Nederlandse richtlijnen hebben we een bloedwaarde van minstens 50 nmol/liter nodig. Als je bloedwaarde onder de 30 nmol/liter is, heb je een vitamine D-deficiëntie. Deze lage bloedwaarde kan leiden tot verschillende symptomen en gezondheidsproblemen. Sommige symptomen van een vitamine D-tekort zijn vermoeidheid, spierpijn, en pijnlijke botten. Naast deze symptomen is een vitamine D-tekort ook gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen zoals osteoporose, diabetes type 2, hartziekten, infecties en bepaalde soorten kanker. Er is zelfs een mogelijke link tussen vitamine D tekort en depressie.
Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?
De meeste mensen krijgen niet genoeg vitamine D door voeding alleen en daarom moeten ze dit supplementeren via de huid door blootstelling aan de zon. Volgens de Gezondheidsraad moet een volwassene tussen de 20-80 jaar minstens 10 microgram vitamine D per dag. Voor kinderen tot 4 jaar is dat 10 microgram, en voor kinderen en volwassenen vanaf 70 jaar is dit 20 microgram per dag.
Wat zijn de oorzaken van vitamine D tekort?
Vitamine D-deficiëntie kan verschillende oorzaken hebben. Beperkte blootstelling aan zonlicht, een voedingspatroon met onvoldoende vitamine D, en leeftijd kunnen allemaal bijdragen aan vitamine D-deficiëntie.
Ook kan een vitamine D tekort een medische grondslag hebben zoals zoals nierziekten die de omzetting van vitamine D in het lichaam bemoeilijken en aandoeningen die de absorptie van essentiële voedingsstoffen waaronder vitamine D beperken. Deze malabsorptie kan onder andere worden veroorzaakt door infecties, een slecht werkende alvleesklier en darmontstekingen. Ook kunnen geneesmiddelen de oorzaak zijn van malabsorptie.
Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden en voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis en verrijkte voedingsproducten, om deze deficiëntie te voorkomen.
Hoe kan je vitamine D-tekort voorkomen?
Het is algemeen bekend dat blootstelling aan de zon helpt bij de productie van vitamine D in ons lichaam. Echter, de benodigde hoeveelheid zon varieert al naargelang de individuele huidskleur, leeftijd, geografische locatie en het seizoen. Over het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks tussen 10 tot 30 minuten blootgesteld te worden aan middagzon op het gezicht, de armen en de benen zonder zonnebrandcrème, om voldoende vitamine D aan te maken. Toch is het belangrijk om zonnebrand te voorkomen, omdat dit het risico op huidkanker kan verhogen.
In de wintermaanden kan de zon niet sterk genoeg zijn om aan je dagelijkse vitamine D-behoefte te voldoen, dus dan is het aanbevolen om supplementen te nemen. Er zijn verschillende supplementen beschikbaar, bijvoorbeeld vitamine D3. Kies een supplement met ongeveer 10 microgram vitamine D per dag.
Naast supplementen en zonlicht, zijn er ook voedingsbronnen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, eieren, paddenstoelen en melkproducten. Zorg er wel voor dat je niet te veel vitamine D binnenkrijgt, want overdosering kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals nierstenen en calciumophoping in het bloed.
Handige Links
Ik heb misschien extra vitamine D nodig
Wat zijn de symptomen van Vitamine D tekort?